*فهرست
مقدمه –
تفکرات فلسفی و دینی مصر –
تقسیم بندی دوره های تاریخی مصر باستان –
بررسی مصطبه ها –
بررسی معبد زوسر –
بررسی گورستان سلطنتی جیزه –
بررسی مقابر سنگی بنی حسن –
بررسی معبد حچپسوت –
بررسی مجموعه معابد کرانک –
بررسی معبد آمون رع –
بررسی معبد رامسس II
پیوست 1 –
نظری بر کل تحقیق –
منابع –
هرودوت مصر را ((هدیه نیل)) نامیده است . این واقعیتی کتمان ناپذیر است. اگر سرزمین مصر را به یک گیاه تشبیه کنیم رود نیل چون ساقه ای است که مواد لازم حیاتی را از طریق ریشه خود که کیلومترها دورتر درجنوب مصر قرار دارد .به سایر اجزای این گیاه می رساند . گل این گیاه منطقه دلتا و شاخ و برگ های آن کانال های طبیعی و یا مصنوعی هستند که به برکه های طبیعی و یا مصنوعی متعدد می ریزند .غنچه این گیاه را باید دریاچه ی فیوم تصور نمود.حال اگر بخواهیم چنین گیاهی را با خصوصیات ذکر شده بر روی قطعه کاغذی رسم کنیم باید نوار باریکی را در در وسط کاغذ به رنگ سبز سیر رنگ آمیزی کنیم و بقیه کاغذ را به رنگ قهوه ای روشن بپوشانیم .
اگر بخواهیم معماری یک بنا را مورد تحقیق و بررسی قرار دهیم شاید بهتر باشد پس از آشنایی با سرزمین مصر به طرز تفکر فلسفی و دینی مصر پرداخت زیرا یک اثر با توجه به طرز تفکر و اندیشه ی انسان آن زمان قابل تجزیه تحلیل خواهد بود .
مصریان باستان معتقد بودند که فقط سرزمین آنها است که از نعمت های طبیعی برخوردار است و سایر سرزمین ها ارزش واقعی ندارد ، هر چه هست مصر و نواحی حاصل خیز اطراف رود نیل است و دیگر زمین ها هیچند ، سرزمین مصر که از جنوب به وسیله ی 6 آبشار سنگی سدی طبیعی برای ورود اقوام بربر جنوب و از شمال دریای مدیترانه مانعی برای ورود اقوام شمالی و از دو طرف شرق و غرب نیز صحراهای بی آب و علف خود را از هجوم و رخنه اقوام مختلف محصور می دید در روحیات و خلقیات مصریان تاثیری خاص بخشیده بود . مصریان در خود یک نوع احساس خود محور بینی را کاملاً لمس می نمودند و همین امر باعث شده بود که مصریان خود را از سایر مردم متمایز بشمارند . در یک چنین سرزمین محدودی هر بامداد خورشید از شرق طلوع می کرد و پس از طی آسمان مصر در غرب از نظرها ناپدید می شد و به زمین فرو می رفت . این وضعیت طبیعی برای مصریان باستان مفهومی دیگر از آنچه برای ما دارد داشته است.